Historik Tvärreds IF

Den tidiga och torra våren 1930 medförde, att ett strandområde vid Haganäs gick att spela boll på. Vid en träning kom man överens om att skaffa fotbollsdräkter och man började även på allvar tala om att bilda en idrottsförening. Efter det att man den 1 juni 1930 spelat den första matchen för året mot Ulricehamns AIK, som de för övrigt vann med 5-3, bildades Tvärreds IF. Att föreningen skulle driva alla idrottsgrenar som fanns intresse för var från början givet. Tvärred blev därför den första landsortsföreningen som hade mer än fotboll på programmet. Vid årsmötet året efter fanns sektioner för fotboll, skidor, cykel och allmän idrott.

Mycket har hänt på vägen till dagens dato. 1932 flyttade man idrottsplatsen till Stavared där den numera finns. Den första matchen på den nya idrottsplatsen var mot Varnum. När idrottsplatsen fick sitt namn Bergavallen 1942 skulle den även inrymma löparbanor. Sedermera byggdes det en klubbstuga (1980) och ytterligare en gräsplan invigdes1991. Byggandet av idrottshallen i Tvärred 1974 var också en viktig faktor för idrottsföreningens utveckling.

Idrottsgrenarna har skiftat under åren. Tvärred var mycket framgångsrikt i friidrott under 30- och 40-talet. Fotboll och skidor har funnits hela tiden. Under ett par omgångar har det även funnits sektioner för orientering och bordtennis. Även bandy har förekommit i föreningens regi och numera också innebandy. Gymnastik kom ganska snart in i föreningen och har sedan dess varit synnerligen aktivt. Cykel fanns ju redan vid starten och var den gren som var mest framgångsrikt under de första åren.

Tvärreds IF är en synnerligen aktiv förening, många arbetar i sektioner, kommittéer och i styrelsen. TIF:s utbud av aktiviteter gör att nästan alla åldrar kan ta del av någon aktivitet. Både sommar och vinter sjuder det av aktivitet så gott som alla dagar i veckan. Arrangemangen genom åren har varit många. Under de senaste åren har vi med framgång arrangerat Tvärredslopp, Västgötalopp, Loppmarknader, Julmarknader, Tvärresdnatta, Flickcuper och inte minst Knalledagarna. Alla våra arrangemang har gjort att vi kan ha en mycket fin anläggning och att vi har en stabil ekonomi.

Resultaten under åren har givetvis varit både upp och ner. Men det man minns är ju det positiva. Det har funnits många aktiva i föreningen som har utfört strålande prestationer. Vi måste också framhålla alla de ledare som lägger ner mycket arbete för att driva aktiviteter och arrangemang.

Uppdaterad: 2017-09-14 19:44
Skribent: Pär Carlzén